Jakie potrawy można zrobić z chrzanu?

Na obiad było danie z chrzanem

Na obiad było danie z chrzanem Chrzan dodawany jest w Polsce do wielu dań: do warzyw, sosów i sałatek, tworzy się z niego ćwikłę (z dodatkiem buraków czerwonych). Można go uprawiać samodzielnie, można także kupić go niemal w każdym sklepie spożywczym, zamarynowany w słoiku lub chrzan tarty w torebkach foliowych. Chrzan zabierany jest przez naszych rodaków masowo na wyjazdy zagraniczne, chrzan jest utożsamiany z domem rodzinnym.

Samodzielna uprawa chrzanu

Chrzan można uprawiać samodzielnie w ogródku. Dawniej nie istniało gospodarstwo bez chrzanu – niemal każdy miał go w swoim ogródku. Dziś niestety sztuka uprawiania chrzanu jest niemal zapomniana. Jadalne są korzenie chrzanu. Jest to roślina wieloletnia, jest w stanie doskonale znosić naszą polską zimę. Najsmaczniejsze są oczywiście korzenie pochodzące od młodej rośliny. Doskonale uprawia się go w glebie siarkowej.

Swój ostry smak chrzan zawdzięcza siarce zawartej w glebie. Przed rozpoczęciem uprawy chrzanu należy nawieźć ziemię bardzo dokładnie nawozami, które mają w swoim składzie liczne fosforany, azotany. Nie należy sadzić chrzanu w okolicach bagien, bo wówczas roślina po prostu się nie przyjmie. Zbiory chrzanu koniecznie trzeba przeprowadzić, gdy liście tej rośliny zaczynają powoli żółknąć, a dzieje się to tradycyjnie na jesieni.

Zdrowotne właściwości chrzanu

Chrzan ma wiele właściwości leczniczych. Wzmacnia odporność, pozytywnie oddziałuje na nasz układ pokarmowy. Każda osoba przeziębiona powinna spożywać jak najwięcej chrzanu, który można podawać choćby z kanapkami z serem żółtym. Chrzan jest doskonałym dodatkiem do warzyw, a także do zwyczajnej kaszy gryczanej lub do gulaszu. Nie znają do Anglicy ani inni przedstawiciele Europy Zachodniej. Jednakże jeśli wspomniani mieszkańcy Zachodu próbują chrzanu choć raz, zakochują się w nim na zawsze i domagają się takiego prezentu z Polski.

Jak kupować tarty chrzan?

Pamiętajmy, żeby sprawdzać dokładnie etykiety tego co kupujemy w sklepach. Jeśli chcemy kupić chrzan tarty w słoiczku, koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że przeciętnie w takim słoiczku tylko 60% zawartości zajmuje sam korzeń chrzanu. Reszta to rozmaite dodatki. Do chrzanu dodaje się mleko w proszku, olej, a także ocet spirytusowy. Stałym składnikiem takich dań w słoiczkach są oczywiście regulatory kwasowości oraz spulchniacze i zagęszczacze. Takie składniki powodują, że być może chrzan tarty jest smaczniejszy niż naturalny, jednakże na pewno nie jest to do końca zdrowe jedzenie.

Kupując chrzan tarty w słoiczkach szukajmy takiego, który przynajmniej na etykiecie ma jak najmniej trujących dodatków. Chrzan tarty złej jakości to taki, który jest rzadki, lekko słodki, a także taki, który w smaku jest lekko mdły. Jeśli uda nam się znaleźć taki słoiczek, który na etykiecie ma kwas mlekowy zamiast kwasu octowego, to możemy być zadowoleni z tego, że udało nam się znaleźć nieco zdrowszy produkt.

Niestety, za jakością idzie także wyższa cena. Niestety, nawet produkty oznaczane jako ekologiczne, staropolskie, zdrowe, pochodzące „z domowej kuchni babci“ nie są gwarancją jakości i naturalności. Rozwiązaniem jest oczywiście przyrządzanie sobie samodzielnie chrzanu, jednakże jest to rozwiązanie czasochłonne, jak również energochłonne. Zdecydowanie łatwiej jest pójść do sklepu i zapakować do koszyka słoik gotowego, startego chrzanu.

Stasiek3
Author

Stasiek