2 kolorowe pasty warzywne, które urozmaicą każde śniadanie

pasty warzywne

Masz już dość swojego monotonnego menu i chcesz jakoś urozmaicić najważniejszy posiłek w ciągu dnia? A może dbasz o figurę i zastanawiasz się, w jaki sposób możesz przemycić do dania jeszcze więcej witamin? Przeczytaj ten artykuł i poznaj 2 przepisy na pasty warzywne.

Dlaczego warto stawiać na pasty warzywne?

Na samym początku warto jest odpowiedzieć sobie na pytanie: dlaczego warto jeść pasty warzywne? Na to pytanie jest wiele odpowiedzi. Przede wszystkim pasty warzywne są bardzo smaczne, a dodatkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki nim nasze menu będzie zawsze urozmaicone i nie będziemy mogli narzekać na monotonię. Jakby tego było mało, są doskonałym rozwiązaniem nie tylko do śniadań, czy kolacji, ale także idealnie sprawdzają się jako dodatek do sosów, sałatek, a nawet zup. Jak widać mają one wszechstronne zastosowanie, więc nic dziwnego, że coraz więcej osób stawia na pasty warzywne i chętnie je zajada.

Śniadanie na zielono: pasta brokułowa

Idealną pastą, która ma nie tylko walory smakowe, zdrowotne, ale także wizualne jest pasta brokułowa. W jaki sposób ją zrobić? Bardzo prosto. Potrzebujesz jedynie świeży brokuł, dwa ząbki czosnku, 100 g sera feta, pieprz oraz łyżkę oliwy z oliwek. Gdy już masz te składniki, to wpierw musisz rozdzielić warzywo na różyczki i go ugotować. Ważne jest to, abyś go nie solił, ponieważ ser feta zapewni paście ten smak. Kiedy już brokuł będzie ugotowany, wtedy musisz rozgnieść ser feta i dodać go do głównego składnika. Następnie przetrzyj czosnek przez praskę, a następnie zmiksuj wszystko mikserem na gęsty krem stopniowo dodając oliwę. Na sam koniec dopraw do smaku.

Śniadanie na biało: pasta czosnkowa

Kolejną fantastyczną pastą, którą uwielbia wielu Polaków, jest pasta czosnkowa. Jest to przede wszystkim idealny dodatek do wszelkich dań, choć miłośnicy czosnku chętnie ją także jedzą na śniadanie. Jak ją przygotować? Potrzebujesz w tym celu 15 ząbków polskiego czosnku, 5 łyżek białego wina wytrawnego, 250 ml oleju słonecznikowego oraz 2 szczypty soli. Gdy już masz składniki, wtedy musisz obrać czosnek, pokroić go w plasterki, a następnie wrzucić do miski, wlać wino i zmiksować podręcznym blenderem. Miksując dolewaj olej, a następnie przelej ją do słoiczka. Pastę można przechowywać w lodówce przez długi okres czasu.

antonio bao
Author

antonio bao